Megírtam, hogy lehet váltani egészséges életmódra.
Na, de.
Tudjuk, hogy egy fizetésből, minimális gyerektartásból, ami a gyerekszükségleteit sem fedezi, elég durva egészségesen táplálkozni.
Egy uborka, ha jobb napja van a zöldségnagykereknek, akkor 150 Ft körül mozog.
Ez egy uborka. Hol van akkor a jégsaláta, ami minimum 300 Ft, a sajtok, a húsok, és a többi zöldség?
Ugye?
Rohadt drága minden, főleg az egészséges finomságok. És akkor nem beszéltünk a természetes édesítőszerekről, kókusz zsírról…stb.
Mégis, hogyan lehet egészségesen, viszonylag kevés pénzből táplálkozni?
Íme néhány tipp:
1. Főzz otthon.
Jaj, tudom, tudom. Nem mindenkinek fér bele, hogy este még a tűzhely mellett álldogáljon, hogy előre megfőzzön másnapra. De így lehet a legtöbbet spórolni és valójában egészségesen enni. Így tudod, hogy tényleg nincs benne cukor, és minden szarság, már elnézést. Főzz nyugodtan nagyobb adagot, és fagyaszd le adagonként!
2. Étlap terv.
Tervezd meg a hetet, és eszerint vásárolj. Eleve tudsz úgy tervezni, hogy mondjuk megveszel egy fej káposztát, ami na, elég nagy és sok, akkor gondold át, mennyi mindent tudsz belőle készíteni, és oszd be napokra. Szerencsére jól eláll a hűtőben, így nem kell minden nap káposzta salátát, paradicsomos káposztát…stb enned.
3. Bevásárló lista.
Tudom, hogy tudod. Hatékony, gyors, és még a gyerekeket is be lehet vonni a vásárlásba.
4. Idény gyümölcsöt és zöldséget vegyél!
Mindig van olyan zöldség és gyümölcs, aminek szezonja van. ezek elérhető árban vannak, és arról ne is beszéljünk, hogy ezek az egészségesek. Ugyanis ami nem szezongyümölcs, az honnan is van? Nem akarok belemenni, de tudjuk, hogyan, miként teszik meg azt a rengeteg kilométert…vegyél szezonálisat, az egészséged is és a pénztárcád is jobban jár.
5. A fagyasztott zöldségek kánaánja.
Bevallom őszintén, hogy imádom ezeket. Egyrészt nagyon olcsók! Sokszor akciósak, és eláll :D. Tehát pont nekem való cuccok ezek Másrészt a volt férjem élelmiszer ipari mérnök, és elmondta, hogy milyen szuper módon készülnek már ezek, és nyugodtan merjem használni… Sokféle, olcsó, és van is bennük vitamin!
6. Olcsó csirkemell
Nézd meg mindig, hol van akcióban a csirkemell! A hentesnél általában aranyárban van, legalábbis is fővárosunkhoz közel. A multiknál szoktak akciózni. Érdemes ilyenkor bevásárolni, és porciózva lefagyasztani. (MJ.: gondolkodjunk józanul: hogy ha nincs házi hús, akkor multi, mert ott mindig frissnek kell lennie az árunak, folyamatosan ellenőrzik, és nagy a forgalom. A kis henteseknél bizony találkozik sűrűn az ember büdös, penészes húsokkal. Sajnálom, és szeretnék egy jó hentest, de nem találtam eddig. Vagy baromi drágák, vagy szar az árujuk…bocsi,bocsi. Bezzeg Orosházán! Ott van jó hentes…)
7. Egészséges Pékáru a mélyhűtőből.
Én megveszek hó elején a fél kg-os rozskenyérkémet, és lefagyasztom. Amikor olyan a napom, akkor előkapok belőle egy szeletet és kész.
Nem szeretek ételt kidobni, ezért ez a megoldás… De! ha van időd, kedved…stb. akkor süthetsz is magadnak otthon kenyeret. Még olcsóbb, és ez aztán igazi egészség tudatosság! Egy időben paleo kenyeret sütöttem, lenmaggal, meg lenmag liszttel…vissza kéne szoknom rá.
8. Figyelni a termékek kilós árát.
Nem tudom, zsugoriság-e vagy sem, de vajból, tejfölből, joghurtból mindig a legolcsóbb kilós árút veszem. Mióta rádöbbentem, hogy a drágább, mindenki által fényezett danon és barátai joghurtokból marhára nem lehet beoltani semmit, így úgy gondolom, hogy mindegy. Vagyis ugye nem is tartalmazza a jótékony bacikat. Próbáltam, többször is, és a madaras teskós joghurttal ment, a drága barátaival nem. szóval ennyit erről.
9. Kis %-os cuccok.
Mivel amúgy is váltasz és olcsóbb is, tejből elég a 1,5 %-os, tejfölből a 12%-os, és sorolhatnám. 😀
A gyerekeknek én tejből megszoktam venni a 2,8 asat…
10. Kókuszzsír.
Jó, tudom. Elsőre soknak tűnik az a fránya 1000 feletti érték. De! van egy jó hírem! Sőt, több is. Az Aldiban a legolcsóbb! 😉 Kérek is pént tőlük, hogy reklámozom őket. Aztán ott van, hogy glicerin tartalma nulla. És a legjobb, hogy nagyon sokszor süthetsz benne! Nem kell gyűjtened, mint az olajat, amit csak egyszer használhatsz. A kókuszzsírban ez a pláne, hogy jó sokszor felhasználhatod. Hosszú távon takarékosabb, mint az olaj, és egészségesebb, és nem szabadul fel belőle szabadgyök…
11. Zab, a megmentő.
Nagyon egészséges, lassan felszívódó szénhidrát, és imádni való! A Lidl-ben 200 Ft a fél kg, ami azért jó sokáig elég. Zabkása vízzel, vagy tejjel, zabszelet banánból, zabkeksz…sorolhatnám. Alap, isteni, fontos, és megfizethető.
12. Alma, alma, alma.
Alma sütve, alma párolva, alma édességként, alma salátaként, alma reszelve…Egészséges, mindenféle tápanyaggal, ami kell nekünk, szóval. Alma. és kész. Éva is szerette, szeressük mi is! És mindig van olcsó verzió belőle.
13. Krumpli, aki nem is ellenség!
Olcsó, és tele van szintén fontos tápanyagokkal. Egyre kell figyelni, hogy ne együnk mellé husit. És kész. Akkor jól szívódik fel, és nem oda megy, ahol ne szeretjük, hogy vastagszik valamink.
15. Tojás.
Fontos, nagyon, kell. És mindig van, mindig van elérhető áron. Ezer meg egyféleképpen lehet használni.
16. Leveszöldségek
Szeretni kell őket. Krémlevesnek, vagy köretnek, főzeléknek, ennek, annak. Mindig olcsón vehetőek meg, legtöbbször hazai termelőktől, szóval van bennük vitamin is, nem csak káros gyorsanmegnövesztem cucc. Ha krémlevest csinálsz, akkor amúgy sokkal jobb, ha ne liszttel és tejszínnel sűríted, hanem krumplival és tejföllel. Ezutóbbi jóval olcsóbb is 😉
17. Ne felejtsük el a bab, lencse, sárgaborsó triót sem.
Ha sokat pukizol tőlük, akkor hétvégén edd őket ;). De amúgy telis-tele vannak szuper anyagokkal, remek fehérje forrás is, és arról ne is beszéljünk, hogy nagyon jó árban vannak mindig.
18. A fagyasztott spenót
Nah, ez is a Lidlben a legjobb árú, kérek mán tőlük is pénzt…Szóval nagyon egészséges, és bizony nem csak spenótszósz vagy mi van a világon! Spenótos rántotta, mennyei, egészséges, és huh. Csirkemell spenóttal, spenóttal töltött cukkini, vagy paprika, vagy valamelyik tölthető idény zöldségünk, vagy gomba… csorog is a nyálam… És Popeyről se felejtkezzünk meg.
19. A bio nem jelenti az egészségeset.
Vagy inkább fordítva. Attól, hogy nem biot veszel, még egészséges a zöldség és gyümölcs. A bio jó, állítólag, de nem fontos… ennyi.
20.Hasznosítsd a maradékot, s legyél zsugori.
Gondold át, miből mit tudsz újra felhasználni. Húsokat másnap tortillaba, vagy szendvicsre, zöldséget bárhogy…stb. A lényeg, hogy gondolkodj előre, mindig.
Ne dobj ki pénzt chipsre, és fehér pékárura napközben. Rengeteg pénzt elvisz, amikor az ember beugrik a pékhez.
Érdemes azt szem előtt tartani, hogy körül kell nézni a akciók között, mindig, és eszerint bevásárolni. Sokszor vicces ám!
A másik, sokan nyafognak, hogy a csirkemell drága. Álljunk meg egy szóra. A marha aranyárban van, és a disznónak is sok része többe kerül.
Sok zöldség, sok gyümölcs, este csak saláta, és kész is. 🙂
Sorolhatnám, és rengeteg praktika és recept van, ami spórolós, mégis egészséges.
Írjak ilyeneket?
Kövess az alábbi oldalakon, és még több tipphez juthatsz, ami a kiegyensúlyozott, boldog családot segíti!
Csatlakozok hozzád! Szeretnék harmonikus családot!
Szeretnél a Boldog Elváltak Klubjának tagja lenni?
Szeretnél találkozókon, előadásokon részt venni, ahol csak elváltak vannak?
Gyere és csatlakozz a klubhoz Facebookon!
Csatlakozok a Boldog Elváltak Klubjához!
Akik eddig is megbíztak bennem, és mint író vagy tanácsadó számítottak rám, a teljesség igénye nélkül:


Szia. Nem elvált vagyok, vagy is már nem annak számítom magam, mert 1000 éve volt. A gyerek is kirepült már és a saját családi életét éli. Ezen kivül külföldön élek és sokak szerint mi tejben, vajban fürdünk. Még akkor is ha a nyugdíj kb. a fele a volt fizetésnek a lakbérpótlékkal együtt és annak a kevésnek a jó felét elviszi a lakbér. Azután jön hozzá a villany, a gáz, a biztosítások, a gyógyszer, az orvos, az utazó bérlet (mert itt nem ingyen van), az internet, a telefon, a tisztítási és tisztálkodási szerek és ami marad, abból kell megélni. Elég, de spórolásra, magyarországi rokonlátogatásra vagy más féle szórakozásra már nem telik belöle. Tehát a hasamon kell bespórolnom azt ami nincs : ajándék az unokáknak, télire egy új cipö mert a régi már beázik, a havi hajvágás és más apróság amire esetleg szükség van. És ezért nem dobok ki semmilyen élemet, soha. Kéthetente vásárolok, elöre írok listát és követem, minden második héten fözök két hétre és lefagyasztom adagokban, sok mirelit zöldségfélét használok, mert azokat frissen fagyasztják, csirkének csak a mellit veszem mert abban nincs csont és bör amit ásképp eldobnák, levesnek csirkefarhátat veszek, vagy karalycsontot fillérekért, a levesbe való zöldség majdnem mindig olcsó valahol, tejet csak kávéba használik, így elég 1 liter 1 hétig, de kávé helyett inkább teát iszok mert az olcsobb, étkezéshez csapvizet iszok, 1-2 csepp citromlével néha, de van amikor felszeletelek ½ almát vagy ½ narancsot, belerakom egy kancsóba, engedek rá vizet és beállítom a jégszekrénybe. Uborkát is lehet vízbe tenni. Káposzta és hüvelyesek Nagy részt foglalnak a háztartásomban. A káposztában a köménymag, a szárított hüvelyeseknák az elsö fözövíz leöntése gátolja meg, hogy valakinek ne kelljen saját magát a szék lábához rögzíteni, mert másképp esetleg elrepülne. Húst hetente 2 alkalommal fogyasztok, halat egyszer, bundás kenyeret vagy morzsát összekeverve felvert tojással kétszer, kiadós levest 1 szelet sajtos meleg szendviccsel kétszer. A húshoz, ami egyszer fasirt, általában krumpli, tészta vagy rizs van, a bundás kenyérhez valamilyen fözelék, a leveseimben nincs hús. Lecsót kizárólag zöldségböl csinálom, rizzsel, de ezek´téli ételek. Most ahogy sok lesz a friss zöldség, ki fog maradni a krumpli, a tészta és a rizs és marad a másod osztályú saláta, uborka, paradicsom, paprika, stb. Minden ételhöz eszek zöldségfélét, mi sokszor 1-2 szál reszelt répa,reszelt káposzta, reszelt nyers cékla (gumikesztyüben kell hámozni), 1-2 csepp citromos, sós, borsos vízzel leöntve drága öntet helyett. Leves után is eszek egy tálkával, mert jó a szervezetnek. Ha van otthon szomorú almám, körtém vagy más gyümölcsöm, az is megy bele a salátába. Kenyeret nagyon keveset eszek és süteményt soha. És kijövök a pénzemböl, ha spórolni nem is nagyon tudok és büszke vagyok arra, hogy nem kell a fiamhoz fordulnom, annak ellenére hogy tudom, hogy szó nélkül segítene.
Eva
Édes poszt, bírom ahogy írsz. 🙂
Amúgy csak annyit fűznék hozzá, hogy ha már szezonális zöldséget veszünk, mert az jobb, akkor vegyünk “kapirgálós” csirkét (húst), a ketrecben széttápolt helyett (nálam ugyanez, a tojásra is érvényes, bár az inkább az állatkínzás ellen…). Én ezt szorgalmazom, míg ha úgy is van ahogy a Hegedűs a háztetőn-ben megmondják; “Ha egy szegény ember csirkét eszik, akkor vagy ö beteg, vagy a csirke.” Nálunk általában csak vasárnap van hús. (Meg esetleg hétfőn a maradék, és/vagy szombaton levesbe való.)
Igen!Igen!!!Még írj ilyeneket!!! 🙂
Szia!Annyit de annyit tanulok Tőled!Még sok-sok cikkedet szeretném olvasni!Minden jót kìvánok!Csilla
Tök jó cikk! Én is használom a fagyasztott zöldségeket is! És igen, éljen a spenót is, a párolt leveles spenót is nagyon finom (van ez is fagyasztottban). A hüvelyeseket én is most kezdem megint (újra) felfedezni 🙂 De jó, hogy más is gondolkodik így 🙂
Szia! Ez a második cikk amit olvasok tőled és odavagyok meg vissza!!! Nagyon szuper dolgokat írtál le ide és igen! kérlek írj még ehhez hasonlókat! Mi ugyan egybencsalád vagyunk :), de három a gyerek és bőven esznek…szóval nehéz sokat változatosan elkészíteni pláne munka mellett… minden jó kis praktikának, receptnek vevője vagyok! És minden elismerésem neked, sok sikert és kitartást kívánok neked!!! Timi