Elvált, Magabiztos Nő

Nyílt levél a Mozi üzemeltetőknek, avagy 5 éves gyerek a 16 karikás filmen?!

Kedves CinemaCity és más mozi üzemeltetők!

 

Petrus Márta vagyok, író, olvasó :D, nagycsaládos édesanya, tanár, pedagógus, exmarketinges, gyerekfoglalkoztató és gyermekjáték fejlesztő, lelkes moziba járó, filmkedvelő.

Nagyon szeretem a filmeket.

Nagyon.

Női mivoltom tekintetében sokszor előtérbe kerülnek az érzelmes jellegű, nemfeltétlen vad romantikus-házasságosdis filmek, de imádom, aminek igaz mondani valója van.

Falom a művészfilmeket is, az előbbiek miatt.

És kimondottan szeretem a szuperhősösöket is, bár már némelyik nekem durva, de az X-Men összes részéért rajongok. Mindet láttam.

Régen, szerettem a keményebb, kapjuk el a gonoszt és nyírjuk ki, de a gonosz tényleg nagyon gonosz, és csúnya dolgokat is művel filmeket is, de mióta édesanya vagyok, nem veszi be a gyomrom ezeket….valahogy gyereklelkem visszatért belém.

 

Igen, azt hiszem gyereklelkű vagyok.

Ezért is tegnap, amikor megnéztem a LOGAN c. filmet, ami szerintem fantasztikus volt, többször becsuktam a szemem.

Lehet, gyerekes.

De nekem, így lassan 33 évesen is vannak olyan dolgok, amiket nem bírok, és persze láttam is, hogy 16 karikás a film, tehát tudtam, hogy barátom, a Farkas durvulni fog, levág majd ezt-azt, hiszen mégis csak ilyen mutánst faragtak belőle.

Pl. amikor ketté vágnak egy fejet még el is takartam a szemem, és a férjemre néztem riadtan.

Értettem, miért teszik, mert követtem a film cselekményét, ami azért 33 éves fejjel megy, de azért tartogatott olyan fordulatokat, amiket csak felnőttként ért meg az ember, és csak így tudja összerakni a sztorit.

 

Egy 16 karikás filmbe belefér az a gondolatiság, és lelkibrutalitás is, ami szerintem minden szülőt megvisel, hogy ártatlan gyermekeket képeznek öldöklő, lélektelen – bár kiderül, hogy van nekik is, hiszen gyermekek! – gépekké, vagyis mutánsokká, és az is belefér, hogy azt nézem, ahogy egy kislány, aki keresi gyermeki helyét a világban, miután kiszabadul a tömeggyilkos gyártókból, hogyan vágja le felnőttek fejét, kezét, vagy szúrja át épp az arcukat, és az is, hogy mindeközben véres ruhában keresi gyereki mivoltát, és talán a család szépségét?!

Én ezt értem.

De most jön az én kérdésem kedves MOZI VEZETŐK!

 

Egy 5-6 éves gyermek érti ezt? Egy 5-6 éves gyermeknek este 19:30-kor szabad egy olyan filmet megnéznie, ami 16 karikás, úgy kezdődik, hogy LOGAN széttrancsíroz 4-5 mukit, részegre piálva, közben nem egészen ideillő szavakkal is dobálóznak a bácsik, akik egyébként tolvajok?

Amikor elindult a film, és vége lett ennek az első 3-5 percnek, akkor egy anyuka elindult kifelé egy tényleg 5-6 éves gyerekkel.

Férjemmel össze is néztünk, hogy biztosan eltévesztették, látták a képregényt, és anya nem vette észre, hogy 16-os a film, és a belépésnél nem szóltak nekik. Vagy egyszerűen csak rossz terembe tévedtek, és már sietnek is ki.

De NEM!

 

Visszajöttek!

És a kisfiú végignézte a filmet, amiben én többször is becsuktam a szemem, amiben persze voltak érzelmek, és sírtam is, de amiben valódi helyet kapott a gonosz, a brutalitás, az emberi kegyetlenség, a mások megalázása, és közben rengeteg vér is folyt, meg repültek karok s fejek.

Persze, szuperhősök is voltak benne, kb. összesen 10 perc erejéig.

 

Kedves Mozi üzemeltetők!

Kérdem én, mit mondjak a gyermekeimnek az oviban és iskolában, amikor ezeket a történeteket hallják vissza?

Mit mondjak azoknak a szülőtársaim, akik hasonlóan hozzám úgy gondolják, hogy a gyermekek lelkét, amíg lehet hagyjuk meg gyermeknek, és a fantázia világukat ne módosítsuk, ne ültessünk bele értelmezhetetlen és FELDOLGOZHATATLAN  képeket, információkat?

 

Sokan, sok szülő azzal küzd minden nap, hogy a gyermeke békében, szeretetben nőjön fel. Meséket olvasunk, mert igen, hiszünk abban, hogy azzal az ő lelküket segítjük, mely tiszta, ártatlan, és jó, csak őszinteség lapul benne.

És akkor jön egy ilyen kisgyerek az oviban, aki 16-os karikás, de tudjuk, hogy vannak akik 18asat is láttak már, és elkezdi magyarázni a többi GYEREKNEK, hogy ki hogyan vágja le a másik fejét, hogyan nyírja ki…stb. Mi szülők, ilyenkor képtelenek vagyunk cselekedni.

És akkor csodálkozik a magyar társadalom, hogy vannak olyan gyermekek, akik alapjáraton agresszívek, és mindig mindenkit bántanak.

Csodálkozunk, hogy a pedagógusoknak egyre nehezebb a dolguk, és azon is csodálkozunk felelősségteljes szülőkként, hogy nem tudják a mi gyermekeinket megvédeni.

Állunk bambán, hogy mi a tököm van?

Férj írt a panaszkönyvbe, amire a kishölgy kérdése az volt, hogy az volt a gond, hogy szaladgált a sorok között a gyerek?

NEM

NEM

Az volt a gond, hogy 16-os karikás, trancsírozós filmen ott ült egy 5 éves gyerek, éjszaka.

 

Kedves MOZI ÜZEMELTETŐK!

Kérem önöket, ezúton, hogy vegyék ki a részüket a TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁSBÓL! ne tegyék tönkre a mozikat íly módon, és a hozzákapcsolódó csodás élményeket!

Ne csak azért lehessen egy gyereket kitiltani a teremből, mert szaladgál, hanem azért is, mert nem nézheti meg!

Régen, az orosházi moziban ez működött!

Miért nem működik most??????

 

Üdvözlettel:

Petrus Márta

 

Köszönöm, ha megosztásotokkal segítitek a figyelemfelhívást!

Vigyázzunk gyermekeink tiszta lelkére.

Halkan kérdem meg: az, hogy ilyen agressziót nézetnek egy gyermekkel, az nem minősül bántalmazásnak? – CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAKNAK???????

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Szeretnél a Boldog Elváltak Klubjának tagja lenni?

Szeretnél találkozókon, előadásokon részt venni, ahol csak elváltak vannak?

Gyere és csatlakozz a klubhoz Facebookon!

Csatlakozok a Boldog Elváltak Klubjához!

 

Akik eddig is megbíztak bennem, és mint író vagy tanácsadó számítottak rám, a teljesség igénye nélkül:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Odilia F says:

    Hát igen, én is sok ilyenbe belefutok 🙁 És akkor jön a gyerek haza oviból/suliból, hogy ha xy megnézhette a filmet, akkor én miért nem? Láttam gyereket a Kincsemen az első 5 percben bőgőrohamot kapni, anyuka meg hogy de hát ez aranyos lovasfilmnek van reklámozva. De pl. a Fegyvertelen katonára is hoztak be 6-8 éves gyereket, pedig az még nekem is véres volt :((( és ez nem csak a szülők hibája, mert mikor én kicsi voltam be sem engedtek volna ilyen filmre, még kamaszként is megkérdezték a koromat, hogy bemehessek egy 16-os filmre. És igen, nyugodtan nézesse meg otthon a gyerekével a filmet, de ne az én moziélményemet rontsa el egy halálra rémült kölyök. Igen, nekem is van 3 gyerekem, és igen, megszűröm mit láthat és mit nem!

  2. naeztmárnem says:

    Kedves Márta!

    Fel nem foghatom, hogy szülő létére miért hárítja másra a felelősséget, és nem magukra a szülőkre. Több évig dolgoztam a CinemaCity-nél, így bátran mondhatom, hogy egyáltalán nem a mozi felelőssége, hogy a kisgyermekek bent ülnek az ilyen és ehhez hasonló filmeken. Nem dísznek van rajta egy-egy plakáton a 16-os és a 18-as karika. Nem hiába mondja el a pénztáros és a jegykezelő is a kedves szülőnek, hogy ez bizony nem biztos hogy gyereknek való, sok a vér, csúnya szavak hangzanak el. Tudja mi erre a válasz? Segítek: “Á, nem baj, otthon is látott már ilyet, vagy rosszabbat.” Kérdem én, ilyen esetben mi lenne a teendő? Álljak a szülő elé, hogy márpedig nem viheti be a SAJÁT gyerekét? Az Ön és az Önhöz hasonló felvilágosult emberek lennének az elsők, hogy mi az, hogy más akarja megmondani mit enged meg a gyerekének és mit nem. A kérdése pedig, hogy “régen miért működött, most pedig nem” elég bugyuta. Azért, mert régen nem volt ez a hozzáálás, hogy engedem a gyereknek csináljon amit akar, mert ez vezet ahhoz, hogy azt néz amit akar, egész nap a TV előtt ül és tanulja a hülyeséget, agressziót, amit a média áraszt magából. Csak és kizárólag a szülő felelőssége, hogy elviszi a moziba az 5-6 éves gyerekét, majd megveszi neki a jegyet, beviszi a terembe és végignézi vele a filmet, és eközben át sem fut az agyán, hogy ez bizony károsíthatja a gyereket. Úgy gondolom, hogy a mozik elegendő információval látják el a kedves szülőket ahhoz, hogy fel tudják mérni a helyzetet. Van internet és TV, meg lehet nézni az előzetest, utána lehet olvasni, hogy milyen jellegű a film, a plakáton rajta van az ajánlás, hogy hány éves kortól szabadna menni, és végül az utolsó védővonal a szerencsétlen dolgozók, akik szintén figyelmeztetnek. Ezek után, aki képes bevinni a gyerekét, az meg is érdemli a következményeket.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!