Elvált, Magabiztos Nő

A boldog házasság 9 titka, avagy nem elég hinni a házasságban, élni is kell benne!

Házasság világnapja van mostanában, de nem tudom pontosan melyik nap, mert nem egyértelmű nekem.

Tegnap tudtam meg, hogy létezik ilyen “ünnep” is. És hogy nem is egy nap szól a házasságról, hanem egy egész hét.

Amikor házas voltam, nem is tudtam róla. Persze nem is tudom, hogy veszítettem-e bármit is.

Na de.

A házasság népszerűsítéséről szól a kampány, persze Amerikából jött, és logikus hogy most van, hiszen Valentin nap is most lesz. Ami valljuk be, még egy csodás ünnep nálunk, sok-sok meghitt szokással 😀 Sajnos akkora a  dömping, és mindenhol szívecskék lógnak, és köszönnek, hogy már a gyerekeim is elkezdték mondani, hogy ez a szerelmesek ünnepe…

A jó reklám fogások és habos-babos cuccok megint nyerni látszanak.

 

Szóval itt ez a házasság hete, programokkal, hírességekkel megtűzdelve, és mindenhol arról beszélnek, hogy a házasság mennyire szép és jó dolog.

Egyetértek.

 

Én egy olyan családból jövök, melynek értékrendjének alapja a házasság. És nem azért, mert van egy papír, amit aláírtunk. Nálunk sokkal több, és mélyebb jelentése van annak, ha kimondjuk, férj vagy feleség.

Ez büszkeség, egy olyan kapcsolat, ami magában foglal egy egyezségen, fogadalmon túl rengeteg érzelmet, előrevetít egy olyan erős szövetséget, amiben ketten kell dolgozni, fifti fifti arányban.

Voltam én már élettárs, és bárki bármit mond, nem ugyanaz, mint a házasságban való lét, nem ugyanaz a mélysége! És, hozzáteszem a kutatások is ezt bizonyítják!

Ott az ember nem köteleződik el olyan szinten, olyan mélységig, mint amikor házastárs.

Ott mindig megvan a menekülő útvonal lehetősége, érzelmileg. Elfogadom, aki így él, nincsen semmi gondom, én ennél többre vágyok, ilyen egyszerű.

 

Így elváltként azt gondolom előnyben vagyok azokkal szemben, akik most házasodnak össze először. Még pedig azért, mert tudom, hogyan kell úgy összerakni ez házasságot, egy kapcsolatot, hogy az működjön.

Hiszen az elváltak, akik szembe mertek nézni magukkal, a válásukkal, a hibáikkal, és a múltjukkal, tökéletesen tisztában vannak, mi, hogyan működik.

A Ridikülben is erről is beszéltünk, hogy az ember bölcsebb sokkal, válás után.

 

Mi a titka egy jó házasságnak?

Hogyan működik egy házasság évtizedekig?

 

  1. Egymás tisztelete.

A tisztelet nem azt jelenti, hogy magunk fölé emeljük azt, akit szeretünk. Szó sincs róla. Arról szól, hogy a másikat elfogadjuk, minden tulajdonságával és véleményével együtt, türelmesek vagyunk vele. Kapcsolatban ez inkább érzelmi tisztelet kell, hogy legyen, ami azt is jelenti, hogy egy óriás balhé közben sem bántjuk a másikat, sem szavakkal, sem sehogy. Mert akkor megalázzuk másikat, és így el is vész a tisztelet, melyet visszaépíteni még nehezebb, mint a bizalmat. Bármennyire is haragszol a másikra – ami normális olykor! – nem alázzuk meg, sosem.

  1. Megismerés és elfogadás

A házasság előtt megismerjük a másikat, kell, hogy megismerjük egymást! Minden kis hülye szokásával, viccével, együtt. Tudjuk milyen, milyen szituációban hogyan viselkedik. Mik az elsődleges szeretetnyelvei, mivel, hogyan kommunikál, mikor…

És múltját is el kell fogadni a másiknak, és meg kell érteni, ha azokon nem megy keresztül, nem teszi meg, akkor nem az az ember áll előttünk, akibe szerelmesek lettünk!

Ezeket el kell fogadnunk. És kész.

Szőröstől, bőröstől. Megszokásokat lehet változtatni, együtt, de embert nem!

Ha valami nem tetszik a másikban, akkor ne házasodjatok össze!

Mert ha változtatni akarsz az emberen, akkor elvész az, aki volt, és ráadásul nem is lesz önazonos, ami odavezethet, hogy elváltok, mert sok minden nem megváltoztatható. És akit megváltoztatni szándékozunk előbb-utóbb rosszul érzi majd magát bőrében, nem lesz boldog, és lelép. Igaza is van!

  1. Őszinteség

Legtöbb házasságban, kapcsolatban itt ugrik minden a trutyiba. El kezd mindenki játszmázni, mert jajjjj…ha mondom megsértődik, rosszul esik neki….stb. Kit érdekel? Ha meg nem mondod, akkor az egész házasság kuka lesz. Igen, nagyon nehéz őszintének lenni, és nehéz az őszinteséget elviselni, de könyörgöm! Egymás szövetségesei vagyunk, akiknek egy egész életet csodásan kell felépíteni, úgy, hogy az valóban működjön is. Ha szőnyeg alá seperünk dolgokat, ha eltesszük valahova az agyunk mélyére, akkor később kerül elő, amikor már értelmetlen lesz. És robbanunk. A másik, meg szegény, ott áll majd, hogy mi van???? Miért nem mondtad?

Gondolom ismerős ez.

  1. Egymás vágyainak kielégítése

Csak akkor lesztek boldogok, ha másikat boldoggá teszitek!!!!!!! Ez van, így működünk mi emberek. Ez éltet, ez visz előre, kész, pont.

Ezért ezt mindig szem előtt kell tartani. Kinek, mikor, mi a fontos, és ezt mindkét félnek úgy kell kezelnie, mint egy törékeny kis üveg szelencére, amiben a boldogság elixírje van. Ha repedezik, mert nem figyelünk a másikra, akkor még ragasztgathatjuk egy ideig, de ha eltört, akkor pafffff….vége. kifolyik a nedű, és váltok is.

Minden nap kérdezd meg a másikat, mivel szerezhetsz neki örömet. Hidd el, működik!

  1. Bizalom

A közhelyes szó, tudom. Ha a fentiek megvannak, akkor a bizalom nem kérdés. Ha figyelünk a másikra, nem érhet meglepetés. Sem házas életben, sem anyagilag, sem semmilyen módon.

A bizalom az egyik alappillér, aminek sosem szabad meginognia. De csak akkor van bizalom, ha van tisztelet, és őszinteség.

Ha nincs, akkor ennyi.  Fontosnak tartom megjegyezni, hogy bizalmat akkor várjunk el a másiktól, ha magunk is képesek vagyunk az őszinteségre!

Egy kis apró hazugság, ami kiderül, akkor sajnos átcsaphat könnyedén egy olyan érzésbe annál, akivel nem voltak őszinték, hogy jaaaaa…..te kamuzol egy ilyen nyúlfarknyiban is? Akkor mi van a nagyobb dolgokkal? És hopp….felesleges innentől kezdve építkezni.

Ne játsszuk el sose a bizalmat, mert akkor lőttek a házasságnak egy jó darabig!

  1. Intimitás minden nap

Leszögezem előre: magam is édesanya vagyok, és jelenleg marhára veszélyeztetett terhes is ikrekkel, ezért nem fogadok el egy nőtől sem olyat, hogy jajjjjj….most nincs kedvem.

Értem, nem megy mindenkinek minden nap az, hogy összebújjon a társával, és egy óriásit szexeljen, és minden nap több órás akrobatikát nyomjon, mert van a fáradtság, a betegség, a gyerekek, a menzi és sok minden.

De az, hogy elteljen úgy egy nap, hogy nem csókoljuk meg a másikat, és nem öleljük meg, és az ágyban nem bújunk össze tényleg csak egy ölelésre, az létezhetetlen!!!

És igen, venni kell mindkét félnek olykor a fáradtságot, hogy ha azt mondja a másik, hogy basszus, ma már szexeljünk, akkor igenis, kötelességünk!

Szülés után, pici gyerekkel nehéz ezt visszaépíteni, ezt is tudom, voltam benne, erről írok is majd külön, de egy házasság alapja az intimitás, különben barátokká váltok, és az egy másik kapcsolat lesz!!!!!!

  1. Önzetlenség

Bizonyos fokig meg kell tanulnunk. Nem csak azért, mert így tudjuk boldoggá tenni a másikat, és az ő érzéseit, kívánságait figyelni, és teljesíteni, hanem a vitákban is nagyon fontos.

Figyelni kell arra, hogy van-e olyan fontos a mi álláspontunk, amivel egy vérremenő harcba keveredhetünk, vagy önzetlenül azt tudjuk mondani, hogy jó, legyen így, rendben.

  1. Csapatmunka

A házasság egymásért és magunkért van. Azért, hogy az életünkből együtt a legjobbat hozzuk ki, boldogságban, tiszteletben, megértésben, elfogadásban…

Ezért együtt kell dolgoznunk, együtt kell harcolnunk, megvalósítanunk.

Nem azt jelenti, hogy el kell veszítenünk önmagunk!!!

Egyáltalán nem, sőt! Ez azt jelenti, hogy minden nap, mindenben számíthatunk a másikra.

És kész.

  1. A kommunikáció

Szerintem ezt már magyaráznom sem kell. Az őszinteség velejárója a kommunikáció, ami azt jelenti, mindig mindent elmondunk, megbeszélünk. Nem folytjuk magunkba sem a dühünk, sem a haragunk, sem a szeretetünk. Semmit sem. Mindig mindent, őszintén elmondunk a másiknak, hiszen a tisztelet, bizalom alapja is ez!

 

Bízok benne, hogy nemcsak az elvált társaim jönnek erre rá, és mindenki, aki házas megérti, és használja ezeket.

Nem magyarázkodni, és mis-másolni kell, hanem keményen dolgozni a jó házasságon, hiszen ez lehet az életünk biztos alapja, amiben kötelességünk lenne boldognak lenni!

 

Ha pedig szeretnéd újjá építeni életed, gyere el hozzám, és tervezzünk együtt!

Elkísérlek az úton!

Talpra állok akkor is Workshop részletei – katt ide!

 

 

 

Szeretnél a Boldog Elváltak Klubjának tagja lenni?

Szeretnél találkozókon, előadásokon részt venni, ahol csak elváltak vannak?

Gyere és csatlakozz a klubhoz Facebookon!

Csatlakozok a Boldog Elváltak Klubjához!

 

Akik eddig is megbíztak bennem, és mint író vagy tanácsadó számítottak rám, a teljesség igénye nélkül:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!